7. 5. 2020 začína doba rojení včel!

Vážení zákazníci, protože se zrovna nalézáme v období rojení včel (květen, červen), připravili jsme pro Vás několik rad, jak se zachovat, když se takový včelí roj usadí blízko Vašeho obydlí.

Proč se včely rojí

V určité době už je včelstvo velmi početné a dostane se do tzv. rojové nálady. Rojení je přirozený způsob rozmnožování včelstev. Včelstvo jako biologická jednotka se rojením vlastně naklonuje. V roji se dělnice mohou rovnoměrně rozdělit podle profesí, najdou si předem vhodnou dutinu v dostatečné vzdálenosti, aby si nová včelstva nekonkurovala při shánění obživy. Protože každé včelstvo má jen jednu matku, příprava rojení se neobejde bez výchovy nové matky. Na okraji plástů včely vybudují několik válečkových buněk, kde se ze stejného vajíčka, z jakého se líhnou desetitisíce dělnic, vznikne díky zvláštní péči pohlavně zralá matka. Kdyby se mladá matka potkala se starou, došlo by k zápasu, který by jedna z nich nepřežila. Proto při rojení část původního včelstva  – roj – odlétá se starou matkou na nové působiště. Včelař většinou velmi nerad vidí hromadné vyletování ze svých úlů a snahou většiny je tomuto způsobu rozmnožování zabránit. V krátkosti sečteno, včelstvo, které se vyrojí, znamená pro včelaře spoustu práce a málo medu.

Nebojte se!

Rojové včely jsou mimořádně klidné a neútočné. Dá se říci, že nejvíce mírné, jak jen včely mohou být. Mají totiž plné medné váčky, sytý člověk je také příjemnější než hladový a navíc nemají hnízdo, které by bránily.

Jak se správně zachovat?  Pokud máte na zahradě roj včel a nevisí vám přímo u dveří, nepanikařte! Není-li člověk silně alergický (bodnutí jej ohrožuje na zdraví či životě) je zcela zbytečné bát se rojících se včel, a to ať jsou ještě rozlítané či již semknuté do hroznu. Vyrojené včely mají jiné starosti, než rozdávat žihadla. Počkejte, než se roj na daném místě usadí. Bojovat proti včelám svépomocí je zbytečné a nebezpečné. Zaútočíte-li na roj třeba koštětem, proudem vody nebo podobně, rychle zjistíte, že i mírná a najedená včela dokáže bolestivě bodnout. Pokud Vám roj nijak nepřekáží, můžete jej nechat prostě být. Roj sám za pár hodin či dní odletí. Pokud se bojíte, nepřibližujte se k němu a pozorujte jej vpovzdálí. Pokud vás zvědavost přemůže, dělejte tak pomalu a rozvážně.

Co je nejlepší udělat

To nejlepší, co můžete s rojem udělat, je nahlásit jeho polohu nejbližšímu včelaři, popř. na obecní úřad, který má telefonické kontakty na včelaře z místního spolku, kteří roj odchytí. (Nalezeného pejska se také snažíme nejprve vrátit jeho majiteli). Nejenom, že rychle vyřešíte problém s nezvanými návštěvníky, ale oslovený včelař si možná roj rád vezme pro vlastní potřebu. Může se stát, že se už po něm dokonce sám shání. To poznáte podle toho, že se tváří „jako by mu uletěly včely“

Včelí roj Ostrava

V okolí Ostravy a Libhoště můžete zkusit zavolat přímo mě tel.: 775196964. Pokud bude čas (nebudu v práci) mohu vám s rojem pomoci. Roj nesmí být moc vysoko, musí být dostupný z běžného žebříku.