Je med vyráběný z prvních jarních medů. Pokud je med ponechán v klidu, dříve nebo později v celém svém objemu zkrystalizuje. Jarní med s přirozeně vyšší podílem glukózy je pak ve sklenici až nedobytně tvrdý, lze obtížně nabírat a mnohdy nezbývá než jej dloubat lžičkou nebo nožem. Medy z dalších snůšek obvykle již tak pevnou krystalizaci nemívají a proto se běžně nepastují.
Krystalizace je pro med přirozená a nelze ji nijak zabránit. Můžeme ji však usměrnit takovým způsobem, že krystalky medu mechanicky pozměníme na menší. Pastování není nic jiného, než šetrné mechanické promíchávání medu, které se v pravidelných denních intervalech opakuje do té doby, dokud med nezíská konzistenci pasty. Pastování by odborník pojmenoval řízenou krystalizací. Pastování není šlehání, do medu se nesmí dostat vzduch.
- je stejně kvalitní a zdraví prospěšný jako med tekutý
- maminky oceňují, že nestéká dětem z pečiva
- dobře se maže a rozpouští v nápoji
- má výbornou jemnou chuť
- lze lehce namazat i vytažený z lednice, mráz mu nevadí
- má hmotnost jako med tekutý, ve sklenici je ho stejné množství
- svou pastovou konzistenci si uchová, není nutné jej rozehřívat
- od nás vždy 100% RAW, pastujeme ihned po jarním medobraní